Terug naar overzicht
Sociale partners willen sterk relancebeleid met focus op opleiding en heroriëntering
In zijn relancenota doet de SERV tal van voorstellen om de economie, arbeidsmarkt en begroting te boosten.
De Vlaamse sociale partners in de SERV staan klaar om het relancebeleid mee uit te tekenen. Snel, veilig, inclusief en toekomstgericht zijn de sleutelbegrippen. De maatregelen moeten het economisch en sociaal weefsel niet alleen veilig stellen. Ze moeten de crisis ook benutten om de uitdagingen van de post-coronawereld aan te pakken. Om de arbeidsmarkt te doen heropleven, willen de sociale partners niet alleen zoveel mogelijk ondernemingen en tijdelijke werklozen weer doen starten maar ook sterk inzetten op e-leren. VDAB moet klaar staan om de nieuwe werkzoekenden en de tijdelijke werklozen op te leiden en/of te heroriënteren om structurele werkloosheid tegen te gaan.
Danny Van Assche, voorzitter SERV: “
De coronacrisis en het Vlaamse relancebeleid staan bovenaan de agenda bij alle Vlaamse sociale partners. De impact op de ondernemingen en werknemers die we vertegenwoordigen, is ongezien. Wij staan klaar om het relancebeleid mee vorm te geven. De SERV doet tal van voorstellen om de economie, arbeidsmarkt en begroting in Vlaanderen te boosten. Overleg met de Vlaamse Regering is nu de volgende stap. We zijn dan ook tevreden dat wij als SERV met voorzitter en ondervoorzitter stevig vertegenwoordigd zijn in de kerngroep bij het economisch en maatschappelijk relancecomité.”
Maatwerk essentieel
Vlaanderen zal nog lang moeten samenleven met de dreiging van het virus. Sommige sectoren zullen al sneller in een post-coronafase zitten, andere sectoren blijven langer hangen in een co-coronafase. Voldoende gezondheids- en welzijnsvoorzieningen, kinderopvang en openbaar vervoer blijven intussen noodzakelijk voor een snelle, veilige relance. Maatwerk is essentieel want niet elke onderneming, sector en werknemer heeft op elk moment evenveel steun nodig.
Relancebeleid voor nu en straks
Het relancebeleid moet er niet alleen voor zorgen dat de uitzonderlijk zwaar getroffen economie en samenleving kunnen heropleven en iedereen opnieuw perspectief krijgt. Het relancebeleid is tegelijk een unieke kans om nieuwe wegen in te slaan die Vlaanderen sterker in de wereld kunnen zetten. Het relancebeleid moet dus slimme beleidskeuzes voor nu en straks maken. In zijn
relancenota doet de SERV tal van voorstellen om de economie, arbeidsmarkt en begroting te boosten.
Meer info via deze weblink
Dit nieuwsitem werd gepubliceerd op 02-06-2020 door Bram Bruggeman