Terug naar overzicht

Werkbaarheidscheque verlengd in 2023.

Goeds nieuws! Ook in 2023 kunnen ondernemingen steun aanvragen om knelpunten rond werkbaar werk in kaart te brengen en aan te pakken. 
Werkbaarheidscheque verlengd in 2023. Goeds nieuws! Ook in 2023 kunnen ondernemingen steun aanvragen om knelpunten rond werkbaar werk in kaart te brengen en aan te pakken. 

In 2022 gebruikten 549 ondernemingen een werkbaarheidscheque. Met die cheque krijgen ze tot 10.000 euro aan steun om een scan te laten uitvoeren over de werkbaarheid op hun werkvloer. Dat gaat bijvoorbeeld over het meten van stress op het werk, de motivatie van werknemers en de leermogelijkheden. Met de cheque kunnen organisaties een actieplan opmaken naar aanleiding van de resultaten van de scan. Ze kunnen advies, begeleiding en/of opleiding aankopen voor aanpassingen aan de arbeidsorganisatie, competentieversterking om werkbaar te kunnen werken en het aanpakken van een beleid rond psychisch welbevinden.

Uit een bevraging blijkt dat de werkbaarheidscheque een nuttig instrument is. 80 procent van de organisaties ondervindt een zichtbare impact van de cheque op het vlak van werkbaar werk. Bij de meerderheid van bedrijven uit zich dit in een engagement voor verdere ontwikkelingen op het vlak van werkbaarheid.

De werkbaarheidscheque kan een hefboom zijn om mensen duurzaam aan de slag te houden.

Met de werkbaarheidscheque en de verhoging van de kmo-portefeuille kunnen ondernemingen een scan laten uitvoeren over de werkbaarheid op hun werkvloer. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het meten van de stress op het werk, de motivatie van werknemers en de leermogelijkheden. Met de cheque kunnen bedrijven tot 10.000 euro steun krijgen om bepaalde knelpunten aan te pakken. De deadline voor het indienen van een aanvraag is 30 november 2023.

Organisaties uit de publieke sector en organisaties die in het verleden reeds gebruik gemaakt hebben van de maatregel van de werkbaarheidscheque (aanvragen ingediend voor het jaar 2023) kunnen geen aanspraak maken op middelen uit deze oproep.
 
Meer info via deze weblink

Dit nieuwsitem werd gepubliceerd op 27-01-2023 door Bram BruggemanDit nieuwsitem is gerelateerd aan volgende fiches:Arbeidsmarkt subsidie(s)