Terug naar overzicht

Competenties over grenzen heen

Virtueel slotevenement project Grenzeloos Competent
14/09/2021
10:00 - 12:00
online
Competenties over grenzen heen

De arbeidsmarkt in de regio West-Vlaanderen, Nord-Pas-De-Calais en Henegouwen kent een grote tegenstrijdigheid: West-Vlaamse vacatures raken moeilijk ingevuld terwijl heel wat Franse en Waalse werkzoekenden in hun streek moeilijk een geschikte job vinden.

 Daarom bundelden de Franse, Waalse en Vlaamse partners van Grenzeloos Competent sinds 2016 hun expertise om antwoorden te zoeken op vragen zoals:
• Hoe kunnen we de arbeidsmobiliteit in de Frans-Belgische grensregio versterken?
• Wat kunnen werkgevers doen om deze mobiliteit te versterken?
• Hoe kunnen werkzoekenden beter begeleid worden naar een job in West-Vlaanderen?
• Is de arbeidsmarkt nog dezelfde als bij de start van het project ?

 Op 14 september, tussen 10u en 12u, stellen ze hun bevindingen voor op hun online slotevenement.

Sessie 1 – acties zetten aan tot actie
Aan de hand van een concrete casus tonen de projectpartners dat het promoten van jobs en het sensibiliseren en opleiden van werkzoekenden een impact heeft. Verschillende instrumenten passeren daarbij de revue: ontdekkingsdagen, vitrines als aanspreekpunt, communicatie die inspeelt op de leefwereld van jongeren, workshops die de sectoren aantrekkelijk voorstellen, … Tijdens een panelgesprek worden concrete projectresultaten verder toegelicht: welke acties waren een succes, welke uitdagingen moesten de partners overwinnen en welke lessen kunnen er uit getrokken worden?

Sessie 2 – handelen met kennis van zaken
Om de grensoverschrijdende arbeidsmarkt in kaart te brengen, werden sectorfoto’s gemaakt van enkele speerpuntsectoren. Er werd gekeken naar de omzet van bedrijven, tewerkstelling in de regio, aantal vacatures, grensoverschrijdende pendelstromen… Een big data-analyse van mobiele-telefoongegevens maakte het mogelijk om grensoverschrijdende pendelbewegingen op een innovatieve manier in beeld te brengen. Deze analyse biedt arbeidsbemiddelaars en beleidsmakers nieuwe inzichten in het fenomeen grensarbeid.

Sessie 3 – wat brengt de toekomst?
Welke conclusies kunnen we maken om te komen tot een coherent beleid rond grensoverschrijdende opleiding en tewerkstelling? Welke uitdagingen zijn prioritair? En welke belemmeringen moeten aangepakt worden? Kortom, wat brengt de toekomst? Beleidsmakers uit de drie regio’s geven toelichting.


Een initiatief van: project Grenzeloos Competent

Meer info via deze weblink


Dit event werd gepubliceerd op 31-08-2021 door Bram Bruggeman