Terug naar overzicht

(dubbele) Pitstop voor VDAB-partners | Bekendheid loopbaanbegeleiding (IVOX) en loopbaan(in)activiteit (KUL)

Pitstops zijn online kennis- en inspiratiesessies voor partners van VDAB, boordevol informatie over de arbeidsmarkt, opleidingsmarkt, wetenschappelijke inzichten (met betrekking tot loopbaanbegeleiding), digitale tools en VDAB-diensten.
15/05/2023
09:00 - 10:00
online
(dubbele) Pitstop voor VDAB-partners | Bekendheid loopbaanbegeleiding (IVOX) en loopbaan(in)activiteit (KUL)

Dit is en dubbele Pitstop met twee delen.

De thematiek van deel 1 is relevanter voor loopbaanbegeleiders, deze van deel 1 handelt over een onderzoek bij loopbaancheque-gebruikers maar de inzichten zijn mogelijk breder relevant.

Deel 1: Loopbaanbegeleiding en de werkende Vlaming. Wat denkt de Vlaming over loopbaanbegeleiding? Hebben ze ooit al gehoord van loopbaancheques? Hebben ze er zelf al gebruik van gemaakt of overwogen en waarom (niet)? Op welke manier en langs welk kanaal wilt de werkende Vlaming geïnformeerd worden over loopbaanbegeleiding? En vooral: welke profielen binnen de Vlaamse beroepsbevolking zijn dit dan precies?

In het eerste deel van deze pitstop gaan we dieper in op deze vragen. Hans Verhoeven, general director iVOX, en Lise Meylemans, researcher iVOX lichten de kennis, attitude en gebruik van loopbaanbegeleiding en loopbaancheques door de Vlaamse beroepsbevolking toe.

Deel 2: Relatief veel werknemers zijn ontevreden over hun loopbaan en voelen een wens of noodzaak tot verandering. Ondanks de talrijke openstaande vacatures op onze krappe arbeidsmarkt, blijkt het vervullen van dergelijke loopbaanwensen tot verandering voor velen echter moeilijk. Hoe komt dit? Doctoraatsstudente Paulien D’Huyvetter, verbonden aan het onderzoeksdepartment Work & Organisation Studies van KU Leuven, bespreekt hoe het fenomeen “loopbaanactie” een mogelijke verklaring kan bieden. Naast een toelichting van het fenomeen, komen ook vragen aan bod zoals: Wat maakt dat mensen in loopbaaninactie kunnen belanden? Welke risico’s worden gelinkt aan loopbaaninactie? En welke rol kan loopbaanbegeleiding spelen in deze context?


Een initiatief van: VDAB loopbaanteam
Contactpersoon: David Meulemans, david.meulemans@vdab.be

Meer info via deze weblink


Dit event werd gepubliceerd op 20-03-2023 door Bram Bruggeman


Dit event is gerelateerd aan volgende fiches: